Ce sunt aceste elemente de brand? Dincolo de orice definiție greoaie, eu le definesc ca fiind un fel de tips-uri care au rolul să identifice și să diferențieze un brand. Cele mai importante dintre acestea sunt: brand names, URLs, logos, symbols, characters, spokespeople, slogans, jingles, packages, and signage. Așa că mi-am ales brandul de sucuri Santal și am realizat o scurtă analiză a elementelor acestuia. Înainte de toate, trebuie să știm câte ceva despre istoricul brandului:

istoric

Santal, brand global al grupului Parmalat, este prezent în mai multe țări ale lumii prin producție locală de sucuri naturale de fructe și prin exporturi. Din 1980, când a luat naștere, Santal a reușit să aducă pe piața de consum produse originale și inovatoare, orientate spre naturalețe și funcționalitate. Fondat cu intenția de a deveni un pionier al inovației în piața băuturilor din fructe, Santal a ieșit imediat în evidență prin introducerea în piață a primelor sucuri 100% naturale.

De asemenea, nu aș vrea să trec mai departe până nu  punctez și misiunea brandului:

1464956021-34881-copy

Mi-am folosit skill-urile în PS pentru poza asta, hahaha. ↑

Filosofia brandului Santal este pregnantă și longevivă: preocuparea constantă pentru sănătatea consumatorilor. Toate produsele Santal sunt conforme cu principiile de naturalețe și funcționalitate și acordă o atenție specială stării de bine a organismului nostru, fără a uita însă importanța majoră a gustului.

Cercetarea continuă și pasiunea pentru inovație sunt elemente fundamentale în dezvoltarea brandului Santal. Acest lucru a făcut din Santal un brand lider pe piața băuturilor naturale din fructe, iar produsele au devenit o parte importantă a unei diete echilibrate, necesare oricărui consumator, precum și o reală plăcere.

  • Numele de brand: SANTAL

thinking-girl-1-copy

Da, după cum sugerează fotografia (tot editată de mine în PS… devine amuzant), probabil că multă lume asociază numele brandului Santal cu denumirea copacului. Și la fel de probabil este faptul că mulți se pot gândi că santalul este un pom din ale cărui fructe se face sucul, dar are cu totul alte beneficii.

Numele acestui brand derivă, de fapt, din conceptul „Santé Alimentaire”, termen francez care indică o stare de sănătate, obținută printr-o dietă sănătoasă.

Așadar, numele:

→ este conotativ, provenind de la „santé” din limba franceză, care înseamnă „sănătate”, ceea ce încadrează filosofia brandului (aceea legată de preocuparea pentru sănătatea consumatorului);

→ este inventat, chiar dacă tindem la prima vedere să spunem că a împrumutat denumirea copacului;

→ este ușor de pronunțat (este, să zic așa, un nume sonor);

→ este ușor de reținut;

→ este distinctiv și unic (spre exemplu, dacă tastezi santal pe google, primele rezultate vor fi referitoare la acest brand, nu la copac);

  • LOGO & SIMBOLURI:

logo

Logo-ul este simplu, ușor înclinat și întotdeauna însoțit de frunza verde, simbol al sănătății, al naturii (frunzulița aceea cuprinde și accentul care este pus pe litera a – Santàl). Culorile, pe lângă sugestia de „fresh”, au și altă semnificație. Albastrul creează o legătură de încredere cu targetul și induce ideea de profesionalism (să nu uităm ceea ce am menționat la misiunea brandului: dorința permanentă de a aduce consumatorilor toate beneficiile fructelor,  prin introducerea în piață a primelor sucuri 100% naturale). Culoarea verde inspiră sănătate, energie și relaxare.

Aceste culori sunt predominante nu numai în logo, ci și pe ambalaje, afișe sau chiar pe site.

Că tot vorbeam de culorile folosite pentru a sugera sănătatea, mi se pare foarte vie și fresh interfața. Și, de asemenea, ideea de Juice Land sau Galeria „oameni spirit fresh” este foarte cool, întrucât susține întocmai ceea ce brandul transmite consumatorului.

  • SLOGANUL: Meriți ce-i mai bun!

Sloganul este în acord cu întreaga comunicare de brand. Santal încearcă să comunice prin toate căile posibile faptul că își dorește tot ce este mai bun pentru consumatorul lui, iar sloganul reprezintă cel mai puternic instrument al acestuia.

Este scurt, ușor de reținut și include beneficiul pe care îl are cumpărătorul în urma alegerii produsului (este ceva de tipul „Tu ne alegi, atunci meriți ce-i mai bun”) și, de asemenea, întărește relația dintre brand și consumator.

  • AMBALAJUL

1464956021-34881

Pionieratul Santal s-a afirmat și în zona de packaging, acesta fiind primul brand care a lansat un suc natural în recipient de tip „brick” aseptic, menținând astfel proprietățile inițiale și gustul fructelor proaspăt stoarse. Acest tip de ambalaj este diferit, foarte practic și are un design interesant. Sunt nelipsite și culorile de care vorbeam mai sus.

 

suc-santal-top-15l-info695

Și sticlele din plastic sunt foarte practice, ușor de ținut în mână, eticheta fiind mai scurtă pentru a lăsa la vedere cât mai mult din conținut.

  • PERSONAJELE

    Santal apelează la diferiți endorseri pentru ca mesajele brandului să fie „livrate” mai multor consumatori; cea mai recentă celebritate la imaginea căreia s-a raportat brandul pentru a se poziționa cât mai bine este Loredana Groza. Ideea care se transmite este că Santal îți oferă energia de care ai nevoie în zilele pline, înlocuind sucul făcut din fructe stoarse acasă. Astfel, Santal este asociat cu imaginea Loredanei, care, fiind o artistă foarte ocupată, are parte de o pauză bună și sănătoasă în timp ce savurează Santal. Iată spotul:

P.S. Nu am putut să nu remarc faptul că strategia asta a fost împrumutată și de unul dintre brandurile concurente cu Santal, și anume Prigat. Pe aceeași schemă, Dana Rogoz, o actriță foarte cunoscută și ocupată deopotrivă, își ia pauza de care are nevoie într-o zi obositoare dintr-o porție de Prigat. Asemănător cu spotul de la Santal, iată-l și pe cel de la Prigat mai jos:

P.P.S. Sărbători fericite! 🎄🎅

Advertisements